RHS Garden House & Visitors Kiosk

As a team we are passionate about place, landscape and the natural world. We love the integration of a building within its context and the emotional benefits of creating a biophilic relationship between home and garden. Thinking about one without the other is a missed opportunity. The chance here, to create a new home within this RHS listed garden, was a joyful one which presented a series of interesting challenges.

Project & Environmental Data

Project Info

  • Location: New Forest National Park, Hampshire
  • Cost: £750,000
  • Designation: AONB, National Park, Conservation Area, RHS Listed Garden
  • Image Credit: Nigel Rigden

Environmental Data

  • Energy Efficiency
    1 2 3 4 5
  • Insulation
    1 2 3 4 5
  • Thermal Mass
    1 2 3 4
  • Airtightness
    1 2 3 4
  • Solar PV
    1
  • Embodied Carbon
    1
  • Heating/Hot Water
    Electric Gas Ground Source Air Source
  • Solar Thermal
    Yes No
  • Rain Water Harvest
    Yes No
  • Ventilation
    MVHR Natural
  • Energy Storage
    Yes No

Spinners Garden is one of only three RHS listed gardens in Hampshire. Known for its woodland plants and long views across the New Forest National Park, we had already completed a visitor’s kiosk for our clients Andrew and Vicky previously. When they chose to build a new home amongst their plants, we eagerly grasped the challenge – looking at how privacy could be created inside a public garden.

Spinners Garden is one of only three RHS listed gardens in Hampshire.

Often our client’s approach us with an idea of what they would like, sometimes it is a list of requirements, sometimes an essence of what they want to achieve and sometimes it has been encapsulated in a painting. By working in collaboration with our clients we are able to recognise what they are truly striving for, translating what might be abstract in their heads into a beautiful, physical building. This is why we place great importance on talking in detail at the initial stages and ensuring that the brief is clear. This stage becomes a roadmap for all future work.

The new home is a crafted and textured. Sheltering brickwork walls shape a sunny courtyard hidden from view and the single storey guest bedroom wing can be closed off as required to create a cosy home for two. The elevated master bedroom with its large west facing window frames a view of the sun setting over their stunning garden. At the end of a hard day working on the land, this is a magical moment where the symbiotic relationship between architecture and landscape can be properly appreciated.