Enfield, London EN2

We excel in turning constraints into opportunities and this compact home in North London demonstrates how thoughtful design can achieve great things on plots that might ordinarily be dismissed as unviable for development. Having previously failed to achieve planning permission with another architect, this small overlooked plot is sandwiched between scrubland and garages, looking very forlorn and almost forgotten by our developer client.

Project & Environmental Data

Project Info

  • Location: Enfield, London EN2
  • Image Credit: nu.ma

Environmental Data

  • Energy Efficiency
    1 2 3 4 5 6 7
  • Insulation
    1 2 3 4 5 6
  • Thermal Mass
    1 2 3 4 5 6
  • Airtightness
    1 2 3 4 5 6 7
  • Solar PV
    1
  • Embodied Carbon
    1 2 3
  • Heating/Hot Water
    Electric Gas Ground Source Air Source
  • Solar Thermal
    Yes No
  • Rain Water Harvest
    Yes No
  • Ventilation
    MVHR Natural
  • Energy Storage
    Yes No

We believe that great quality architecture adds value, both emotional value and financial. Great architecture enhances our sense of well-being, the value of this is difficult to quantify in monetary terms. However, our design skills also add real value in investment terms as the financial benefit of great design increases the value of the site and maximises your investment.

Designed to improve upon the London Space standard guidance, the new dwelling is kinked in its plan form to maximise available site area and includes two bedrooms, a bathroom and a study on the first floor. The ground floor is largely open plan and fronts a private courtyard garden. As designers we realise the benefit that even the smallest private outdoor space can add to any home, benefiting the emotional well-being of the occupants and fostering engagement with the outside world.

The problem of overlooking has been turned into a design feature in the large weathered steel window which is canted to avoid views of adjacent property, but still allowing natural light and views outside. The distinctive monopitch roof minimises the bulk of the house and allows maximum sunlight penetration into the garden. An intensive green roof increases the visual amenity for neighbours and the site’s biodiversity potential.

This project is one of a series of residential developments PAD studio are working on with an Enfield based housing provider to deliver a series of high quality, considered infill developments on residual backland sites in the borough.