Herding House

The faceted form of this new home has been shaped directly by the context and views both into and out of the site. Located in a grazing meadow in the historic village of Selbourne and within the South Downs National Park, Herding House is inspired by the land forms around it and the rustic humble barns that are characteristic of the area.

Project & Environmental Data

Project Info

  • Location: South Downs National Park, Hampshire
  • Cost: £600,000
  • Designation: AONB, National Park, Conservation Area, Dark Sky Reserve
  • Collaborators: Professor Doug King
  • Image Credit: nu.ma

Environmental Data

  • Energy Efficiency
    1 2 3 4 5 6 7
  • Insulation
    1 2 3 4 5 6 7 8
  • Thermal Mass
    1 2
  • Airtightness
    1 2 3 4 5 6 7
  • Solar PV
    1 2 3 4 5 6 7
  • Embodied Carbon
    1 2
  • Heating/Hot Water
    Electric Gas Ground Source Air Source
  • Solar Thermal
    Yes No
  • Rain Water Harvest
    Yes No
  • Ventilation
    MVHR Natural
  • Energy Storage
    Yes No

“The parish I live in is a very abrupt, uneven country, full of hills and woods, and therefore full of birds.”

. . . Gilbert White . . .

Moulded as to not interrupt important views towards Selbourne Hanger, the building form has been kept deliberately low to minimise the buildings mass on this sensitive site. A master bedroom overlooks the dramatic double height living space and its secret roof terrace, hidden within a cut in the roof, offers stunning views of the landscape whilst allowing plenty of light to enter the upstairs space.

Our designs are heavily influenced by location, the site and its wider context. We take inspiration from thorough research of place and use it to influence our design solutions so that they are unique to the setting.

The dark stained timber cladding echoes the rural materiality of local agricultural buildings whilst the brick base and chimney rise from the earth, conceptually anchoring the home.

Landscaping is kept natural in feel to ensure that the character of the meadow remains unchanged when viewed from the Hangar above. A new dew pond gathers field water-run off and improves the drainage from nearby fields, whilst benefitting biodiversity. It was important to our client, a keen environmentalist and rare sheep-breeder, that this home be in tune with its occupants and surroundings, treading lightly upon the earth.