Moonstone & Lime

Having been married at Palace House in Beaulieu, our clients had been looking many years for a nearby site, wanting to relocate from London, before stumbling upon Moonstone and Lime. Currently under construction, this home will be a beautiful, contemporary haven amongst the New Forest.

Project & Environmental Data

Project Info

  • Location: New Forest National Park, Hampshire
  • Designation: National Park
  • Collaborators: Webb Yates, MESH

Environmental Data

  • Energy Efficiency
    1 2 3 4 5 6 7
  • Insulation
    1 2 3 4 5 6 7
  • Thermal Mass
    1 2 3 4
  • Airtightness
    1 2 3 4 5 6 7
  • Solar PV
    1 2 3 4 5 6 7
  • Embodied Carbon
    1 2 3 4
  • Heating/Hot Water
    Electric Gas Ground Source Air Source
  • Solar Thermal
    Yes No
  • Rain Water Harvest
    Yes No
  • Ventilation
    MVHR Natural
  • Energy Storage
    Yes No

The journey to the point of construction will often be bumpy, as in this case, with lengthy planning negotiations required to secure planning permission. Our knowledge of the planning process allowed us to utilise a nuance in local policy to achieve permission for our client’s dream home, determination and tenacity ensuring permission was granted under delegated powers – avoiding planning committee.

We are tenacious and driven – we work hard for you, even when the going gets tough we don’t give up. When you work with us, the team at PAD studio undertakes a commitment to you which we strive to honour throughout the journey from inception to completion.

Inspired by the textured materiality and soft hues of Palace House and the local stone walls, we looked to stone as the primary building material. The two main volumes of the house are pulled apart, akin to a block being split from its bed in the quarry, revealing the double height glass atrium and framing the garden and forest beyond. A large, 7-metre-high guillotine sash window reveals this space to the evening sun and the garden terrace, giving this space a feeling of being simultaneously inside and out.

Two Purbeck stone textures have been selected for the buildings external fabric; a coursed, tumbled block for the ground floor (the house rising from the earth) and a smooth honed finish for the upper floor. Bedroom windows are setback into the plan to form private terraces and protect from solar gain. Working with engineers Webb Yates this home will be designed to RIBA Climate Challenge 2025-2030 targets and undergo rigorous embodied carbon calculations at all stages, helping us make informed decisions and nullifying the buildings impact on the environment.

We are absolutely delighted to have the opportunity to work with Wendy and her team at PAD studio. With their combined passion, professionalism and detailed knowledge of planning in The New Forest we are now able to turn our sight of a forest home into a reality. They have fulfilled every aspect of our brief with depth of thought and creativity in helping to bring our vision to life. We continue to be hugely impressed with their accuracy and detail at every stage providing transparency and clarity in all things technical. We are so excited to take this journey with PAD studio; with a real personal touch and always with fun and rigour in equal measure we feel we have found a ‘real gem’ of the New Forest.

. . . Alison & Martin, client . . .