Community Copse, 5 Houses

PAD studio has been working closely with the developer to deliver a residential development of 5 new high-quality houses. Each house responds to the site creating a sense of community and appreciation for the ecological setting.

Project & Environmental Data

Project Info

  • Location: Hampshire
  • Designation: TPO Woodland
  • Collaborators: Belmore Building Developments

Belmore Building Developments

Other residential developments by PAD studio:

Enfield, London EN1

Enfield, London EN2

 

Environmental Data

  • Energy Efficiency
    1 2 3 4 5 6 7
  • Insulation
    1 2 3 4 5 6 7
  • Thermal Mass
    1 2
  • Airtightness
    1 2 3 4 5 6
  • Solar PV
    1 2 3 4 5 6
  • Embodied Carbon
    1 2 3 4
  • Heating/Hot Water
    Electric Gas Ground Source Air Source
  • Solar Thermal
    Yes No
  • Rain Water Harvest
    Yes No
  • Ventilation
    MVHR Natural
  • Energy Storage
    Yes No
Residential Development of 5 eco-houses in Hampshire

Our vision for this residential development of 5 houses was to create a small community of high quality, crafted eco-houses that maximise their woodland setting and foster a strong sense of place. The arrangement of each home has been purposefully designed to shape its context and respond to beneficial solar orientation. The aim has been to offer the residents of this new development an intimate relationship with the surrounding woodland and its ecology.

Courtyard houses in brick and timber

The ‘ecology buffer’ strip is a haven for wildlife, in particular a colony of slow-worms and badgers. The separation of this buffer strip as distinct from the residential gardens is important and it will be demarcated by a low concrete wall to prevent vehicular ingress and damage. The buffer strip is envisaged as a zone for nature and will be protected throughout construction.

Residential Development of 5 eco-houses in Hampshire embracing local ecology

We are mindful of our responsibility and our impact on nature. Not merely the sites we work with but also the wider environment by the consideration of a building’s lifecycle. We believe that sustainability is complex and don’t believe that you should just rely on bolt-on technology, it should be considered from the outset. We do this automatically in the way we approach design.

The desire to create a sunny enclosed terrace garden for every home has driven the L-shaped plan form. The living-dining spaces open onto a south-facing terrace garden which is enclosed by a low brick wall. Beyond this lies a more formal garden and natural grassland ‘ecology buffer’ strip. The entrance, circulation and kitchen are kept to the north of the plan. Traditionally a home would be anchored to the ground through the expression of a chimney, but in a highly insulated airtight home, this traditional element is no longer a functional requirement. Instead in this case, the staircase and kitchen are extruded from the main volume to create glimpsed views and to articulate these important elements.

Street view of sustainable houses in Hampshire, New Forest