Hampshire Housing, 3 Houses

‘Hampshire Housing’ is a small infill development in a suburban town along the edge of a National Park. Our approach sought to maximise the potential development area while retaining the feeling of spaciousness on the site and rhythm of the street frontages. The design simultaneously respects neighbouring buildings and creates a unique proposal that contributes positively to the place.

Project & Environmental Data

Project Info

  • Location: New Forest, Hampshire. UK
  • Collaborators: Belmore Building Developments
  • Image Credit: LB Visualisations

Environmental Data

  • Energy Efficiency
    1 2 3 4 5 6
  • Insulation
    1 2 3 4 5 6 7
  • Thermal Mass
    1 2
  • Airtightness
    1 2 3 4 5 6
  • Solar PV
    1 2 3 4 5
  • Embodied Carbon
    1 2 3
  • Heating/Hot Water
    Electric Gas Ground Source Air Source
  • Solar Thermal
    Yes No
  • Rain Water Harvest
    Yes No
  • Ventilation
    MVHR Natural
  • Energy Storage
    Yes No
Hampshire Housing view of the front

Hampshire Housing development consists of two semi-detached and one detached house on long plots of land. The development has been designed to complement the scale and proportions of neighbouring buildings. The semi-detached houses are designed to appear as one dwelling with small details alluding to it being two separate units. The form has been sculpted in response to the site, building heights and a desire for quality internal spaces.

Rear garden view of Hampshire Housing development

Three materials have been used to articulate the form and create the overall massing composition. Brick for the ground floor forming a solid base to the buildings, clay tiles wrap the first floor walls and roof and lime render to the gables articulates the wrapping of the clay tiles. These materials create a natural textured pallet suitable for the context and glazed tile details around the home’s entrances reflect the individuality of its occupants.

Front view of the sustainable Hampshire Housing development